Pokušaj državnog udara u Republici Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine. Državni udar pokušao je da izvede pobunjeni dio turske vojske, koji nije podržavao režim predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Erdogan je te večeri izjavio da Turska ima demokratski izabranu vladu i predsjednika i kazao da neće prepustiti zemlju napadačima.

U ime svih šehida, policajaca i vojnika, poginulih 15. jula 2016. godine i u ime demokratije koja je pobjedila tog dana, ovaj datum je proglašen za Dan demokratije i nacionalnog jedinstva. Ovom prilikom se sjećamo 251 šehida nastradalih u pokušaju vojnog puča i zahvaljujemo se više od dvije hiljade građana i anonimnih heroja koji su pomogli da demokratija u Republici Turskoj bude očuvana.

Iste noći, u Novom Pazaru održan je skup podrške turskom narodu i njihovom, demoktatski izabranom, predsjedniku. Građani spontano okupljeni na centru grada,uz zastave Republike Turske, podržali su demokratski izabranu vladu, i ogradili se od pučista. Građani Novog Pazara su uvijek za Republiku Tursku i volju njenih građana. U saopštenju iz kabineta gradonačelnika Novog Pazara navodi se da gradske vlasti Novog Pazara izražavaju punu podršku nastojanjima Republike Turske da odbrani svoj demokratski poredak, vladavinu prava i izbornu volju građana.

’’Bratski odnosi sa turskom državom i narodom jedan su od prioriteta naše politike i Grad Novi Pazar je bio i biće otvoren za suradnju sa svim zvaničnim organizacijama Republike Turske. Tokom prijethodnih godina ostvarili smo više nego uspješnu saradnju sa Turskom ambasadom, razvojnom agencijom „TIKA“, Institutom „Junus Emre“, „Turskim Crvenim polumjesecom“ i Kancelarijom za trgovinu pri Ambasadi Republike Turske u Beogradu’’ ističe se u saopštenju.

‘’U svjetlu neuspjelog vojnog udara na državni poredak Republike Turske, Grad Novi Pazar se ograđuje od djelovanja svih onih organizacija koje su osnovane i djeluju pod uticajem Fejtulaha Gulena– čovjeka koji je optužen da je pokušao puč protiv Turske države, demokratski izabrane vlasti i Redžepa Taipa Erdoana, predsejdnika Republike’’ stoji u saopštenju I ističe da ’’u skladu sa tim Novi Pazar ne pruža nikakvu institucionalnu, logističku niti bilo kakvu drugu vrstu podrške radu NVO koje su povjezane sa terorističkom organizacijom FETO koja je željela da izvede državni udar. Postojanje ovakvih organizacija može da nanese veliku štetu, posebno u odnosima koje sa Turskom gradimo na stvaranju bliskih, prijateljskih veza do kojih nam je veoma stalo’’.

Priredili: Sara Mulić i Mehmed Gicić

Dozvoljeno je preuzimanje autorskog teksta uz obavezno navođenja izvora tenvir.org u  jednoj u  od prve tri rečenice, kao i na kraju teksta. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podlježe zakonskoj odgovornosti.

Podijelite objavu