Stotine zanatlija, godinu dana, zlatom, svilom i pamukom vezli su novu kisvu za pokrivanje Kabe, najsvetijeg mjesta na zemlji. Novi veo od 700 kilograma, do Sabaha će zamjeniti stari, pa će Dan Arefata, prvi hram podignut za ljude, dočekati umuven Zemzem vodom i u novom kisvu. Zbog pandemije, kisva je zamijenjena par sati ranije nego što je to bio običaj minulih godina, javlja Tenvir.org .

Na platnu od kojeg se ogrtač pravi, svilenim i zlatnim nitima ispisani su ajeti iz Kur’ana.

Strari plašt, čiji su dijelovi upravo skinuti sa Kabe, po tradiciji iz vremena halife hazreti Omera, biće izrezani na komade i podijeljeni  vjernicima.

Crni plašt vrijedan šest miliona dolara koji se danas izrađuje u Saudijskoj Arabiji, koristi se za prekrivanje Kabe od vremena abasijskog halife Al-Mehdija. Prije njega, stare kisve u boji prekrivale su nove, što je opterećivalo konstrukciju i stabilnost Hrama.

Priredio: Mehmed Gicić

Foto: aawsat & Mekkah TV

Dozvoljeno je preuzimanje autorskog teksta uz obavezno navođenja izvora tenvir.org u  jednoj u  od prve tri rečenice, kao i na kraju teksta. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podlježe zakonskoj odgovornosti.

Podijelite objavu