NVO Tenvir

O nama

Tenvir je nevladina omladinska organizacija čiji je cilj edukovanje mladih o historiji, religiji, nauci kao i o književnosti. Zvaničan datum osnivanja  je 23. april 2020. mada je organizacija djelovala i početkom 2019. godine. Organizacija trenutno djeluje u Srbiji, konkretnije u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, Turskoj i Crnoj Gori. Treba napomenuti da je organizacija Tenvir otvorena za nove članove.

Naš cilj

Još prije zvaničnog osnivanja organizacije Tenvir, njeni osnivači su za svoj cilj stavili jedno, a to je da se naša omladina bolje upozna sa svojom: religijom, historijom, kulturom i knjizevnošću.

Odmah počevši sa radom, naša organizacija je već pripremila neke projekte, koji će se realizovati u bliskoj budućnosti. Jedan od prvih velikih projekata je i online debata, otvorenog tipa, gdje bi se više timova takmičilo do prvog mjesta. Taj projekat je pokazao veliko interesovanje, u više dijelova kako naše regije, tako i među susjedima.

Pored toga, želimo da počnemo da pravimo dokumentarne filmove, koji bi svijet bolje upoznali sa našim kulturno-historijskim bogatstvima.

Udruženje Tenvir trenutno ima tri ogranka, a to su ogranci u Novom Pazaru, u Sarajevu i Republici Turskoj. Naša želja je da Udruženje bude most koji će spajati Bošnjake širom svijeta.

Realizovani projekti

Čitalački klub

Kako bismo to promijenili i skupili sve strasne čitaoce u jednu veliku porodicu, čitalački klub bošnjačke kulturno-edukativne organizacije „Tenvir” je održao svoj prvi sastanak 23.01.2021. u prostorijama Kancelarije za mlade u Novom Pazaru.

Humanitarna akcija u Novom Pazaru

Sami plod ideje se zasnivao na humanosti našeg zajedništva da bi udijelili sadaku.

Glavni fokus je prikupljanje pomoći, novca za muftačne porodice da bi u svakom trenutku bilo sredstava za mogućnost da nekome pomognemo i olakšamo.

Sa članovima organizacije smo počeli prikupljati novac i naše kutije su postavljene u radnjama širom Novog Pazara, kojima se srdačno zahvaljujemo, vaše malo čini veliki sevap.

Dan Sandžaka

Članovi kulturno-edukativne organizacije ,,Tenvir” su obilježili Dan Sandžaka, 20.11.2020. akcijom prilagođenom trenutnim uslovima.

Podijeljeni su leci koji govore o našoj regiji i bedževi sa našim grbom.

Edukativna Emisija ,,Behari Sandžaka”

,,Behari Sandžaka” je serijal gdje će uspješni mladi Sandžaka pričati o svojim koracima na ljestvicama koje vode do uspjeha.

Ovo je serijal gdje će se afirmisati talentovani mladi Sandžaka te će pričati o svom putu do uspjeha. Svjesni smo da je put do uspjeha težak, trnovit i često se desi da dosta nas posustane na tom putu. Baš iz tih razloga cilj Udruženja je da ovim serijalom motiviše mlade u Sandžaku da se bore na putu dobra i hajra i da nikad ne odustaju od svojih ciljeva.

Brošure Srebrenica, 11. 07. 2020. godina

Dana, 11. 07. 2020. godine, proučivši Fatihu, obilježili smo 25 godina sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Dijeljenjem brošura i simboličnih 25 srebreničkih cvjetova, u kojima smo jasno opisali suštinu ovog gnusnog događaja, poslali smo jaku poruku u kojoj jasno kažemo: “Ne, genocid se neće zaboravit!”

Činjenica je da su ljudi ubijani i činjenica je da su ubijeni civili samo zato što su Bošnjaci. U današnje vreme treba stati na put mržnji, lažima i nepravdi. Danas smo odali počast šehidima, majkama kojima su oduzeli djecu, ženama kojima su oduzeti muževi, i sestrama kojima su oduzeli braću.