Prošla je 831. Godišnjica od pisanja najstarijeg dokumenta koji svjedoči o postojanju bosanskog jezika, i bosanske države – Povelje Kulina Bana.

Povelju je napisao pisar Radoje, sa potpisom bana Kulina, jednog od najpoznatijih lidera u historiji Bošnjaka. Dokument govori o trgovačkom sporazumu između Banovine Bosne i Dubrovnika. Kada se povelja prevede na moderni bosanski jezik, glasi:

… Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčanima pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I pravicu držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje.

Ja Radoje banov pisar pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Kristova tisuću i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca augusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Ivana Krstitelja.

Original povelje se čuva u St. Petersburgu u Rusiji. Povelja je najstariji sačuvani pisani dokument Južnih Slavena i povelja je druga na listi najstarijih dokumenata svih Slavena.

Priredio: Ammar Huković

 

Bibliografija:

Dozvoljeno je preuzimanje autorskog teksta uz obavezno navođenja izvora tenvir.org u  jednoj u  od prve tri rečenice, kao i na kraju teksta i uz navođenja imena persona koje su priredile tekst. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podlježe zakonskoj odgovornosti.

Podijelite objavu