Danas, 11. 07. 2020. godine, proučivši Fatihu, obilježili smo 25 godina sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Dijeljenjem brošura i simboličnih 25 srebreničkih cvjetova, u kojima smo jasno opisali suštinu ovog gnusnog događaja, poslali smo jaku poruku u kojoj jasno kažemo: “Ne, genocid se neće zaboravit!” Činjenica je da su ljudi ubijani i činjenica je da su ubijeni civili samo zato što su Bošnjaci. U današnje vreme treba stati na put mržnji, lažima i nepravdi. Danas smo odali počast šehidima, majkama kojima su oduzeli djecu, ženama kojima su oduzeti muževi, i sestrama kojima su oduzeli braću.

Mi, kao narod, trebamo biti ponosni na to što nikad nismo imali ljagu i teret toga da smo počinili ovako gnusan zločin. Stravično je to što akteri ovog stravičnog zlodjela, kao i njihove pristalice genocid poriču, što je šovinistički akt i što se kosi sa zdravim razumom. Tome se mora čvrsto stati na put i reći da je u Srebrenici bilo genocida nad bošnjačkim civilnim stanovništvom!

Moramo se zauzeti za istinu. Za majke, žene, sestre koje ništa nisu skrivile, a kojima su oduzeli sve. Svjedoci smo toga da se u Beogradu skandira “Nije bilo genocida”. Takvom se stavu, koji dovodi do toga da oni od sebe čine još veće divljake, mora stati na put. Da se ne zaboravi. I da se ne ponovi. A ako budemo ćutali na užasne odluke vlade da nečega nije bilo, ponovit će se. mir i ljubaznost su ponos našeg naroda, ali i spremnost da odbranimo svoje ideale.

U Srebrenici  je ljudsko dostojanstvo zadobilo tešku ranu koja

i dalje krvari . Genocid se dogodio i to je dokazano

Podijelite objavu