Islam postoji od početka čovječanstva, ali poslednja objava je započeta u sedmom vijeku na arapskom poluostrvu i Allahov posljednji poslanik je Muhammed s.a.w.s

Danas u svijetu ima preko 2 milijarde muslimana, pa je tako Islam druga najveća religija posle hrišćanstva.

Nakon smrti Muhammeda s.a.w. Arapska država se naglo proširila, muslimani su zauzeli Siriju i Palestinu, kao i Perzijisko carstvo i sjevernu Afriku, 711. god. osvojili su Španiju a na istoku došli do rijeke Inda.

Prema podacima iz 2016. godine muslimansku zajednicu čini 1,78 milijardi vjernika. U nekih 30-40 zemalja svijeta Islam je većinska religija a arapske zemlje čine oko 20% ukupnog broja muslimanskih zemalja na svijetu.

Južna i Jugoistočna Azija imaju najviše muslimanskih zemalja sa Indonezijom, Pakistanom, Bangladešom i Indijom koje svaka ponaosob, imaju više od 100 miliona vjernika.

Prema podacima vlade SAD, 2006.godine je bilo 20 miliona muslimana i više od 40 hiljada svetilišta u Kini.

Na Bliskom istoku, ne-arapske zemlje Turska i İran imaju najbrojnije muslimanske zajednice, dok u Africi, Egipat i Nigerija su na prvom mestu. U mnogim drzavama islam je druga religija po zastupljenosti i posle hrišćanstva, kao na primjer u Francuskoj.

U Srbiji ima oko 240 000 muslimana (bez Kosova i Metohije).

U Srbiji postoji preko 190 dzamija od kojih oko 120 u Sandžaku, 60 u južnoj Srbiji, po jedna u Beogradu, Nišu, Malom Zvorniku i Subotici.

Islam je danas zastupljen u više od 50 drzava svijeta.

Azerbejdžan, Turska, Kazahstan, Bosna i Hercegovina, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kipar, Bugarska, Gruzija, Crna Gora, Rusija, Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Holandija, Švedska, Švajcarska, Danska, Grčka, Lihtenštajn, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Luksemburg, Norveška, Srbija, Slovenija, Španija, Andora, Hrvatska, Jermenija, Bjelorusija, Češka, Estonija, Finska, Mađarska, Irska, Island, Latvija, Litvanija, Malta, Moldavija, Monako, Poljska, Portugal, Rumunija, San Marino, Slovačka i Ukrajna.

Džamije u Srbiji

Priredila: Ilma Emrović
Urednik: Mehmed Gicić

Dozvoljeno je preuzimanje autorskog teksta uz obavezno navođenja izvora tenvir.org u  jednoj u  od prve tri rečenice, kao i na kraju teksta. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podlježe zakonskoj odgovornosti.

Podijelite objavu