Na današnji dan, prije 17 godina, na Ahiret je preselio prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine, Alija Izetbegović.

Alija Izetbegović rođen je u Bosanskom Šamcu 8. avgusta 1925.godine, ali se njegova porodica već tridesetih godina seli u Sarajevo. Po starini je treći od petero djece, imao je tri sestre I jednog brata. Ime je dobio po svome djedi, nekadašnjem načelniku Bosanskog Šamca za kojeg se tvrdi da je spasio 40 Srba od sigurne smrti tokom austrougarske opsade.

Kao gimnazijalac, aktivno je učestvovao u radu muslimanskih udruženja, bio je jedan od ključnih članova organizacije Mladi Muslimani, zbog čega je kasnije i uhapšen.

Studirao je na Pravnom fakultetu Sarajevu  gdje je 1956. stekao zvanje diplomiranog pravnika. Često je objavljivao članke o položaju muslimana u Jugoslaviji, od kojih je kasnije stvoren političko-vjerski program Islamska deklaracija.

Islamska deklaracija

Godine 1969. nastali su prvi nacrti Islamske deklaracije, koja je objavljena 1970. godine.

Ova knjiga je veliko interesovanje privukla tek nakon Sarajevskog procesa, u kojem je osudjen za tzv. Islamski fundamentalizam.

Suština teksta je bila u pozivanju muslimana na vracanje ka izvornom islamu, što je očito smetalo tadašnjim apologetima socijalističkog sistema.

Islamska deklaracija je kasnije prevedena na sedam stranih jezika, i u okvirima svoje tematike, postala jedan od najčitanijih političkih tekstova tog vremena. Neki od dijelova Islamske deklaracije, namjerno ili slucajno, shvaćeni su kao pozivanje muslimana na uredjenje Jugoslavije po islamskim principima. Važno je napomenuti da Islamska deklaracija nije jedino djelo rahmetli predsjednika. Neka od istaknutih djela su još i Islam između Istoka I Zapada, Moj bijeg u slobodu, Sjećanja, kao i mnoga druga.

Nezavisnost Bosne i Hercegovine

Alija Izetbegović, jedan je od pokretača višepartijskog sistema u Jugoslaviji, ujedno i osnivač Stranke demokratske akcije, kao i pokretač referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Njegova stranka je na prvim izborima dobila 33 odsto mandata, te je samim tim postala najmoćnija stranka u BiH.
Nije pozivao na rat, ali nije htio da BiH ostane u “krnjoj Jugoslaviji”. BiH je u martu proglasila nezavisnost, a ubrzo nakon toga je postala priznata od strane Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije.

Tijekom rata, ujedinjuje Bosnjačke milicije pod komandu Armije Republike Bosne i Hercegovine, te biva proglašen njenim vrhovnim komandantom.

Nakon Dejtonskog Sporazuma iz 1995., Bosna postaje federativna republika sa dva entiteta i predsjedništvom koje se sastoji od tri člana.

Nakon završetka rata, Alija Izetbegović postaje predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ovo možda nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U situaciji kakva jest', u svijetu kakav jest', bolji mir se nije mogao postići. Bog nam je svjedok da smo učinili sve što je bilo u našoj moći da nepravda za naš narod i našu zemlju bude manja". Po povratku iz Dejtona, novinar "Ljiljana" upitao me da objasnim šta su značile riječi: "U svijetu kakav jest..." Odgovorio sam: "To je svijet u kojem je moguće povesti nepravedan rat i nametnuti nepravedan mir.

Izjava rahmetli Alije Izetbegovića nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 21.11.1995. godine.

Tokom života je više puta govorio kako ne želi da mu se pravi turbe, što se kasnije i dogodilo. Ukopan je na Kovačima 19.10.2003.god.

“Nemojte mi praviti turbe. Želim da ležim pored osmanlijskih vojnika i bosanskih šehida.”

Priredio: Mehmed Gicić

Izvori:

Muzej Alija Izetbegović

N-um

 

Dozvoljeno je preuzimanje autorskog teksta uz obavezno navođenja izvora tenvir.org u  jednoj u  od prve tri rečenice, kao i na kraju teksta i uz navođenja imena persona koje su priredile tekst. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podlježe zakonskoj odgovornosti.

Podijelite objavu