Sa ciljem brisanja posljednjih tragova Osmanskog carstva i islama na ovim prostorima,komunističke vlasti u bivsoj Jugoslaviji,pokrenule su akciju skidanja feredža.Feredže su nazivali simbolom nekadašnjeg neravnopravnog položaja muslimanke i ostatka teške prošlosti koja danas otežava njihovo puno učešće u političkom,društvenom i privrednom životu.Nisu se zaustavili na tvrdnjama da je žena sa feredžom obespravljena,nepismena i ekonomski bedna,vec su krijenuli u novu akciju-šmisljanje propagande.

Sa ciljem ubjeđivanja žena,smišljali su razne pjesme i slogane,a neki od njih su sljedeći:

“Sestro, otvori svoje oči,
Svejedno kakve su boje,
I smelo u svet rada kroči,
Ne daj da ti drugi sreću kroje!

Razbi sve stare predrasude,
Pusti sve ove koji ti kažu,
Da greh je to-neka trube,
I povrh toga im reci-da lažu!

Odbaci tu mrsku feredžu,
Znak ropstva I prošlosti,
Sruši tu veštačku među,
Što te deli od radosti.

Jer većeg greha nema,
No biti slep kod očiju,
Pustit razum da drema,
I lepote od tebe da kriju.

Zato neka ti svest ne spava,
Već zauzmi borbeni stav,
Jer to pravo ti osigurava,
Naš Narodni Ustav.”

Kada je ovo ugledalo svjetlost dana, mnogi su pomislili da će skoro „kijametski dan“. Mnogo žena, posebno starijih, nikada više nije izašlo na sokak… U martu ’51.godine, po čaršiji počeše da osviću plakati sa natpisima: “SREĆNO VAM OSLOBOĐENJE DRUGARICE MUSLIMANKE”. Pored toga “MUSLIMANKE, IZAĐITE U NEDELJU BEZ ZARA I FEREDŽE NA MITING NARODNOG FRONTA I TIME POKAŽITE SVOJU LJUBAV PREMA SOCIJALISTIČKOJ DOMOVINI!” U listu “Bratstvo”, ali I po zidovima pazarskih ulica I dućana.

Priredio: Mehmed Gicić 

Dozvoljeno je preuzimanje autorskog teksta uz obavezno navođenja izvora tenvir.org u  jednoj u  od prve tri rečenice, kao i na kraju teksta. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podlježe zakonskoj odgovornosti.

Podijelite objavu