Danas je tačno 28 godina od zločina u Štrpcima. Voz na relaciji Beograd-Bar neplanirano je stao na stanici Štrpci u Bosni u Hercegovini 27. februara 1993. godine. Iz njega su pripadnici Vojske Republike Srpske izveli 20 civila nesrpske nacionalnosti, koje su potom ubili.

Među njima:
▪️ Esad Kapetanović
▪️ Ilijaz Ličin
▪️ Fehim Bakija
▪️Šećo Softić
▪️Rifat Husović
▪️Halil Zupčević
▪️Senad Đečević
▪️Jusuf Rastoder
▪️Ismet Babačić
▪️Toma Buzov
▪️Adem Alomerović
▪️Muhedin Hanić
▪️Safet Preljević
▪️Džafer Topuzović
▪️Rasim Ćorić
▪️Fikret Memović
▪️Fevzija Zeković
▪️Nijazim Kajević
▪️Zvjezdan Zuličić
▪️i jedno nepoznato lice.
Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.
Dana prije tog događaja, 18. februara 1993. godine, pripadnici Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije granatirali su selo Kukuroviće, opština Priboj, sa ciljem da protjeraju bošnjačko stanovništvo, pritom su ubijeni civili a ostali mještani protjerani.
Tome je prethodila otmica 17 Bošnjaka, 22. oktobra 1992. godine iz radničkog autobusa u Sjeverinu, opština Priboj kojima se nakon toga gubi svaki trag.
Činjenica da Srbija do danas nije učinila ništa kako bi osudila ovaj zločin predstavlja vrlo negativnu poruku za sve Bošnjake, ali i građane drugih nacionalnosti u Srbiji.
Bošnjaci u Srbiji zahtijevaju da se zločini u Štrpcima, ali i Sjeverinu i Kukurovićima proglase ratnim zločinima i da se što prije pronađu i osude krivci, a sve u cilju boljeg života za sve građane ove zemlje

Priredio: Mehmed Gicić

Dozvoljeno je preuzimanje autorskog teksta uz obavezno navođenja izvora tenvir.org u  jednoj u  od prve tri rečenice, kao i na kraju teksta i uz navođenja imena persona koje su priredile tekst. Korišćenje materijala uz nepoštovanje bilo kog od pomenutih pravila smatraće se kršenjem autorskih prava i podlježe zakonskoj odgovornosti.

Podijelite objavu